Pokemon Master Quiz. Pokemon got its start as an anime show, and it quickly exploded on to the scene becoming the global phenomenon that we all know today. From television series, to movies, books, video games, toys, clothing, and even a theme park, Pokemon has become part of our every day lives for decades. 

1. WHAT YEAR DID THE FIRST POKEMON VIDEO GAMES MAKE THEIR DEBUT IN JAPAN?

  • 1990
  • 1993
  • 1996
  • 1999

Right Answer: 1996

2. HOW DO POKEMON TRAINERS EARN BADGES?

  • Catching and collecting a specific amount of Pokemon
  • Defeating gym leaders
  • Leveling up Pokemon to certain levels
  • Trading Pokemon with other trainers

Right Answer: Defeating gym leaders

3. WHAT COLORS ARE IN THE TITLES OF THE FIRST TWO POKEMON VIDEO GAMES THAT DEBUTED IN NORTH AMERICA?

  • Red and Blue
  • Red and Green
  • Gold and Silver
  • Black and White

Right Answer: Red and Blue

4. WHERE DO POKEMON TRAINERS TAKE THEIR POKEMON TO BE HEALED?

  • Pokestops
  • PokeDoctors
  • Pokemon Shop
  • Pokemon Center

Right Answer: Pokemon Center

5. WHAT IS THE MAIN CHARACTER’S FULL NAME IN THE POKEMON ANIME SERIES?

  • Ash Ketchup
  • Ash Ketchum
  • Ash Ketcher
  • Ash Katcher

Right Answer: Ash Ketchum

6. WHICH OF THESE ACTORS VOICES PIKACHU IN THE MOVIE, DETECTIVE PIKACHU?

  • Zac Efron
  • Ryan Gosling
  • Ryan Reynolds
  • Chris Pratt

Right Answer: Ryan Reynolds

7. IN POKEMON GO, WHERE CAN YOU USE A LURE?

  • PokeStop
  • Pokemon Gym
  • Pokemon Center
  • Anywhere

Right Answer: PokeStop

8. WHAT ARE THE THREE TYPES OF STARTER POKEMON YOU CAN CHOOSE FROM IN THE VIDEO GAME SERIES?

  • Grass, Flying, Electric
  • Normal, Flying, Fire
  • Electric, Fighting, Water
  • Water, Grass, Fire

Right Answer: Water, Grass, Fire

9. WHICH ONE OF THESE TYPES IS STRONG AGAINST WATER-TYPE POKEMON?

  • Fighting
  • Psychic
  • Electric
  • Rock

Right Answer: Electric

10. WHICH POKEMON IS BASED OFF OF BRUCE LEE?

  • Dragonlee
  • Kicklee
  • Flipperlee
  • Hitmonlee

Right Answer: Hitmonlee

11. WHICH COMPANY DEVELOPED POKEMON GO?

  • Sony
  • Niantic
  • Nintendo
  • Konami

Right Answer: Niantic

12. WHAT YEAR WAS POKEMON SNAP RELEASED FOR NINTENDO 64?

  • 1996
  • 1998
  • 1999
  • 2002

Right Answer: 1999

13. WHICH OF THESE TYPES OF POKE BALLS HAS THE GREATEST CHANCE OF CATCHING A POKEMON?

  • Poke Ball
  • Great Ball
  • Ultra Ball
  • Master Ball

Right Answer: Master Ball

14. HOW DOES CALCIUM AFFECT A POKEMON?

  • Increases defense
  • Increases special defense
  • Increases attack
  • Increases special attack

Right Answer: Increases special attack

15. IN THE ANIME SERIES, WHAT NICKNAME DOES RITCHIE GIVE TO HIS CHARMELEON?

  • Zippo
  • Happy
  • Sparky
  • Flameo

Right Answer: Zippo

16. IN POKEMON GO, IN WHICH AREA CAN YOU FIND HERACROSS?

  • Asia
  • Africa
  • Central America
  • Europe

Right Answer: Central America

17. WHAT IS THE NAME OF THIS POKEMON?

  • Mr. Clown
  • Mr. Mime
  • Mr. Meme
  • Mr. Bubbles

Right Answer: Mr. Mime

  • Zacian and Zamazenta
  • Reshiram and Zekrom
  • Groudon and Kyogre
  • Pikachu and Squirtle

Right Answer: Zacian and Zamazenta

19. WHAT IS PROFESSOR OAK’S FIRST NAME?

  • Brandon
  • Jeremy
  • Samuel
  • Jesse

Right Answer: Samuel

20. IN THE FIRST POKEMON MOVIE, MEWTWO STRIKES BACK, WHAT POKEMON DID MEWTWO USE TO DELIVER THE INVITATIONS TO THE TRAINERS?

  • Zapdos
  • Pidgeot
  • Dragonite
  • Charizard

Right Answer: Dragonite

21. ON A POKEMON CARD, WHICH SHAPE INDICATES THAT A CARD IS RARE?

  • Circle
  • Diamond
  • Star
  • Lightning Bolt

Right Answer: Star

22. IN POKEMON PUZZLE LEAGUE, WHO DO YOU FACE AS THE VERY LAST CHALLENGE IN THE GAME?

  • Mewtwo
  • Giovanni
  • Team Rocket
  • Gary

Right Answer: Mewtwo

23. IN THE POKEMON GAMES, WHICH OF THESE ITEMS IS USED TO SEE GHOSTS?

  • Exp. All
  • Silph Scope
  • Lavender Glasses
  • Black Glasses

Right Answer: Silph Scope

24. WHICH TEAM DOES CANDELA REPRESENT IN POKEMON GO?

  • Team Rocket
  • Team Mystic
  • Team Instinct
  • Team Valor

Right Answer: Team Valor

25. WHAT POKEMON TYPE IS MISTY KNOWN FOR?

  • Water
  • Fire
  • Grass
  • Electric

Right Answer: Water