Peppers have been widely used for cooking in a variety of cuisine since about 7,500 BC. The spice levels can vary significantly within the same variety depending on growing conditions and stress levels of the plant.

1. What unit is used to measure the heat of peppers?

  • Mouth Heat Unit (MHU)
  • Louisiana Heat Unit (LHU)
  • Chili Heat Unit (CHU)
  • Scoville Heat Unit (SHU)

Right Answer: Scoville Heat Unit (SHU)

2. What is the hottest part of the pepper?

  • Skin on the outside
  • The actual Seed
  • Placental surrounding the seed
  • The flesh of the pepper

Right Answer: Placental surrounding the seed

3. What country produces the largest amount of peppers?

  • Turkey
  • Mexico
  • China
  • USA

Right Answer: China

4. What is the best drink to cool the burning sensation?

  • Beer
  • Juice
  • Milk
  • Water

Right Answer: Milk

5. Which is not a relative of the pepper plant?

  • Tomatoes
  • Potatoes
  • Asparagus
  • Eggplant

Right Answer: Asparagus

6. What pepper is used to make Frank’s Red Hot?

  • Jalapeno
  • Habanero
  • Cayenne
  • Serrano

Right Answer: Cayenne

7. What is the compound that gives peppers their heat?

  • Myristicin
  • Elemicin
  • Betanin
  • Capsaicin

Right Answer: Capsaicin

8. Which pepper is hottest?

  • Jalapeno
  • Ancho
  • Scotch Bonnet
  • Carolina Reaper

Right Answer: Carolina Reaper

9. What is the mildest group of peppers?

  • Sweet Bell Peppers, Sweet Banana, Pimento
  • Habanero, Scotch Bonnet, Bird’s Eye, Jamaican
  • Thai Hot Peppers, Chilitepin, Santaka
  • Jalapeno, Poblano, Chipotle, Mirasol

Right Answer: Sweet Bell Peppers, Sweet Banana, Pimento

10. What is the hottest pepper on the Scoville Heat Unit index?

  • Habanero
  • Poblano
  • Serrano
  • Carolina Reaper

Right Answer: Carolina Reaper